Cerebral Palsy en voetbal

CP-voetbal wordt gespeeld door mensen die ten gevolge van een hersenbeschadiging (Cerebral Palsy) in meer of mindere mate spastisch zijn. CP-voetbal is een sport die alleen internationaal (EK, WK en Paralympics) kan worden beoefend.
Er zijn 7 spelers per team op een verkleind voetbalveld en het doel heeft kleinere afmetingen dan bij regulier voetbal. Er wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA waarbij enkele spelregels zijn aangepast. CP-voetbal is een Paralympische sport en valt onder het IPC www.paralympic.org

Spelregels CP-Voetbal

Cp-voetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Enkele belangrijke spelregels:

Een CP-voetbalteam bestaat uit zes veldspelers en één doelman.
De buitenspelregel is bij CP-voetbal niet van toepassing.
De wedstrijd bestaat uit twee helften van ieder dertig minuten.
Naast de ingooi mogen de spelers de bal ook inrollen.
De afmetingen van het speelveld zijn 75 meter bij 55 meter.
Het doel is 5 meter breed en twee meter hoog.

Geschiedenis Nederlands CP-voetbalteam bij de Paralympische Spelen

In 1984 waren de Paralympische Spelen weer een sport rijker. CP-voetbal werd geïntroduceerd. In de korte geschiedenis van CP-voetbal speelde Nederland een belangrijke rol. Op de successen van Nederland moesten we echter tot 1988 wachten. In 1984 kaapte Ierland het eerste Paralympisch goud voor de neus van de Belgen weg.

Seoul was de plaats waar de successiereeks voor Nederland begon. In de hoofdstad van Zuid-Korea speelde het Nederlands zevental in 1988 een uitstekend toernooi. De bekroning kwam in de finale tegen onze zuiderburen. Voor de tweede maal op rij moesten de Belgen in de Paralympische voetbalfinale het onderspit delven. Vier jaar later zette Nederland zijn zegetocht voort. In Barcelona kon Portugal niet voorkomen dat onze landgenoten hun Paralympische titel prolongeerde.

In 1996 was Atlanta het strijdtoneel voor de CP-voetballers. Nederland toonde in de Amerikaanse stad aan dat men sinds tien jaar tot de absolute top van het CP-voetbal behoort. Voor de derde keer in successie greep Nederland op de Paralympische Spelen de macht door in de finale Rusland met 3-1 te verslaan.

In 2000 kwalificeerde Nederland zich wederom voor de Paralympics die in dat jaar gehouden werden in Sydney Australië. Geen succesvolle deelname dat jaar want Nederland behaalde slechts een een teleurstellende achtste plaats.

Tot op heden bleef het voor het Nederlands zevental bij drie gouden medailles. In Athene wordt de jacht geopend naar een vierde medaille, echter een eenvoudige opgave zal dat zeker niet zijn.

Overige vormen van voetbal voor mensen met een beperking.

Voetbal kent, naast CP-voetbal, meerdere vormen voor mensen met een beperking: G-voetbal, ID-voetbal en voetbal voor blinden en amputee voetbal.

G-voetbal wordt gespeeld door mensen die door een lichamelijke of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden. G-voetbal wordt gespeeld in G-teams die onderdeel zijn van een KNVB vereniging. De KNVB organiseert een aparte G-competitie, waarbij uitgangspunt is zoveel mogelijk de spelregels van het 'gewone voetbal' te hanteren.

Bij ID-voetbal (intellectual disability) zijn de FIFA-regels maatgevend; er wordt op een normaal voetbalveld 11 tegen 11 gespeeld. Er is een nationaal ID-team dat Nederland vertegenwoordigt bij internationale wedstrijden. De beste voetballers met een IQ-score lager dan 75 komen in aanmerking voor dit team. De spelers van dit team komen veelal uit het speciaal onderwijs en voetballen vaak bij een KNVB-vereniging in een regulier elftal.

CP- en ID-voetballers kunnen dus ook in het G-voetbal terecht! Voor meer informatie over voetbal en de G-competitie, kijk ook bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, www.knvb.nl Voor ID-voetbal zie ook www.idvoetbal.net. Voetbal voor blinden wordt in Nederland niet in competitieverband gespeeld.