Bart in de krant

23-02-2012
Zonder zenuwen in het doel bij Oranje CP-team

EINDHOVEN - Negen jaar lang was hij de reservekeeper van het Nederlandse CP-voetbalteam. De afkorting staat voor Cerebrale Paralyse, een hersenstoornis die een motorisch probleem veroorzaakt.

Voor de komende Paralympische Spelen is Bart Adelaars uit Eindhoven voor het nationale team geselecteerd als eerste keeper. In Athene en in Beijing speelde hij beide keren maar één wedstrijd. Deze keer krijgt hij de kans om in Londen zijn titel als 'beste keeper van het WK 2011' waar te maken. "Ik ben heel blij dat ik nu als eerste keeper naar de spelen kan gaan. Bij de vorige twee edities was ik nog heel zenuwachtig, terwijl ik nauwelijks speelde. Nu heb ik veel meer rust in mijn lichaam", zegt Adelaars die vanaf zijn geboorte lijdt aan spasmes over zijn hele lichaam. Dit houdt in dat hij geen volledige controle heeft over zijn spieren vooral als hij bijvoorbeeld zenuwachtig is. Erg lastig dus voor een atleet. "Het beperkt me wel af en toe, maar ik wil ook kunnen sporten. Bij de sportpsycholoog heb ik geleerd om bepaalde ademhalingsoefeningen te doen. Voorafgaande aan een wedstrijd ben ik erg nerveus. Deze oefeningen helpen mij enorm om rustig te worden. Als de wedstrijd eenmaal is begonnen dan heb ik nergens meer last van." 
De 29-jarige Adelaars speelt competitie bij voetbalclub Braakhuizen in Geldrop. Momenteel is hij fulltime bezig metvoetbal. Een of twee keer per week traint hij met het nationale team op de topsportlocatie Papendal. Een team van het CP-voetbal bestaat uit zeven spelers. Er wordt gespeeld op een kleiner veld en de goals zijn kleiner. Nederland heeft drie keer achter elkaar ('88, '92 en '96) de gouden medaille gewonnen op de Paralympische Spelen. Sinds Sydney 2000 regeren Rusland en Oekraïne met harde hand in het CP-voetbal. "Die voetballers zijn echt beren van kerels. Ik zie ons daar niet van winnen. Ze zijn echt heel sterk. Dat is ook niet gek, want ze trainen elke dag met elkaar", geeft Adelaars aan. Hij acht de kans klein dat zijn team een medaille haalt in Londen. De concurrentie is gewoonweg te groot. Het Nederlandse team is aanvallend ingesteld en speelt de bal goed rond. Een minpunt is de communicatie. "Er zijn meestal maar drie of vier mensen die praten op het veld. Dat moet echt beter, ook van mijn kant. Verder vind ik vrije trappen heel lastig. Vanwege mijn beperking kan ik een schot moeilijk inschatten, waardoor ik vaak te laat ben."
Adelaars is sinds kort weer begonnen met trainen, want hij is geopereerd aan zijn meniscus. Hij maakt zich geen zorgen over zijn gezondheid. "Mijn knie is helemaal genezen. Ik moet nog naar de fysio, maar ik kan weer volledig meetrainen. Voor de bondscoach was mijn blessure geen probleem. Hij heeft er, net als ik, alle vertrouwen in dat ik helemaal fit ben voor Londen."

NAAR ARCHIEF

Nog tot de opening van:



Livestream vanaf September 2012