De Gelderlander pakt uit
22-10-2009
Groot artikel in grootste regionaal dagblad
woensdag, 21 oktober 2009
De Gelderlander
Han Dreuning
PARALYMPISCH VOETBALTEAM
Nederlandse ploeg begint zaterdag op Papendal tegen Iran aan kwalificatietoernooi
Het Nederlands paralympisch voetbalteam speelt zaterdag zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd op Papendal. Pieken wil de ploeg op het WK in 2011 in Drenthe.
Tot de absolute top hoort het Nederlands paralympisch voetbalteam nog niet. "Wij zijn de nummer vijf", zegt bondscoach Marcel Geestman. "Rusland en Oekraïne zijn de nummers één en twee, Iran en Brazilië drie en vier. Maar wij proberen nu een plaatsje op te schuiven." Dat laatste moet de komende anderhalve week gestalte krijgen als Nederland op nationaal sportcentrum Papendal met elf andere landen uitkomt op het WK-kwalificatietoernooi. Acht landen kunnen een ticket verdienen voor het wereldkampioenschap, dat in de zomer van 2011 in Drenthe wordt gehouden.
Het paralympisch team bestaat uit spelers met een motorische handicap als gevolg van een hersenbeschadiging. "Het gros van de spelers heeft bij de geboorte een beschadiging opgelopen, maar deze kan ook het gevolg zijn van een ongeluk of hersenbloeding", zegt de 39-jarige Geestman.
Over het paralympisch voetbal bestaan volgens de Deventenaar nogal wat misverstanden. "Want veel mensen zijn verrast door het goede niveau. Dat komt door de beeldvorming. Velen leggen de relatie met voetballers met een verstandelijke beperking, maar dat is niet juist. Onze spelers hebben ook normaal werk en een opleiding van VMBO tot HBO. En zie je de voetballers op het veld lopen, dan valt je bij een aantal helemaal niets op. Maar vraag je een van onze spelers bijvoorbeeld op een weegschaal te gaan staan, dan heeft hij hulp nodig."
In de aanloop naar het WK-kwalificatietoernooi oefende het paralympisch team al tegen de A1-junioren van ESCA (3-1 winst) en VDZ (6-2 zege) en gisteren kreeg Australië er in een oefenduel met liefst 12-0 van langs. "Het niveau wordt steeds hoger, de trainingen worden beter en we krijgen steeds meer faciliteiten", zegt Geestman, die als opvolger van Tom Langen de ploeg sinds 1 januari onder zijn hoede heeft.
Geestman, die hiervoor drie seizoenen het beloftenteam van Go Ahead Eagles onder zijn hoede had, heeft geen moeite met de overstap van het betaalde voetbal naar paralympisch voetbal. "Als je een goede trainer wilt zijn, moet je rekening houden met het niveau waarop je werkt. En dat lukt me vrij aardig. Ik train met deze jongens op dezelfde vormen als bij Go Ahead. Alleen maak ik soms de ruimtes wat groter of geef meer tijd. Je speelt een beetje met de weerstanden en je moet de technische oefeningen wat vaker herhalen. Maar ik ga geen dingen uit de weg." De belastbaarheid van de spelers heeft ook niets met hun beperking te maken, meent Geestman. "Wel met het feit dat ze bij hun club maar twee keer per week trainen. De meeste jongens spelen bij hun club in het tweede, derde of vierde elftal. Als ik de jongens twee dagen bij elkaar heb, ga ik nooit vier keer trainen. Die 'vierde training' is dan altijd een bespreking of een video-analyse."
Geestman ziet zijn ploeg progressie boeken. "Bij hun clubs krijgen de spelers vaak geen tactische bagage mee. Daar is nog winst te halen. En we spelen niet met elf tegen elf, maar met zeven tegen zeven en zonder buitenspel. Dat betekent dat je het veld groot kunt maken, maar dat is weer even wennen."
Geestman en zijn staf werken toe naar het WK in 2011. "We hebben een jonge en enthousiaste ploeg. Met wat ervaren spelers daarbij zijn we een goed team. Ons doel is nu om steeds beter te worden. Als team en individueel. Uiteindelijk willen we dichter bij de top komen en dan doen we stap voor stap. In 2011 moeten we er staan. op het WK moeten we pieken."
NAAR ARCHIEF